PoSan toimintaohje kuntalaiselle korona-epäilyn varalta

  

 Päivitetty toimintaohje 13.3.2020 klo 20.00

COVID-19 KORONAVIRUSINFEKTION DIAGNOSTIIKKA JA HOITO SATAKUNNASSA  JA POSASSA

Suomi on julistanut uuden koronaviruksen aiheuttaman taudin yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi. Sen hoito ja tutkimukset ovat potilaalle maksuttomia. WHO on tällä viikolla julistanut pandemian. Itämisajan on arvioitu olevan noin 2-12 päivää, keskimäärin noin 4 – 5 päivää. Viruksen on todettu tarttuvan ihmisestä toiseen pisara- ja kosketustartunnalla.  Tapauksista noin 80 % on ollut lieviä tauteja, jotka voidaan hoitaa kotona. Noin 10 % sairaalahoitoa /tehohoitoa vaativia.

Perusterveiltä ja hyväkuntoisilta hengitystieoireisilta ei enää oteta koronavirusnäytettä. Näin tehdään, sillä näytekapasiteetti on rajallinen. Terveydenhuollon suuren kuormituksen vuoksi toivotaan, etteivät hyväkuntoiset hengitystie-oireiset myöskään ottaisi yhteyttä neuvontapuhelimiin, vaan katsoisivat ohjeita terveyskeskusten ja sairaanhoitopiirin verkkosivuilta. Jos kuitenkin yleistila laskee, on oltava yhteydessä terveyskeskuksen neuvontapuhelimeen tai päivystysaikana Satasairaalaan.

Mikäli on ollut ulkomaanmatkalla ja 14 vrk:n aikana ilmaantuu hengitystieinfektion oireita, uuden koronaviruksen aiheuttama infektio on mahdollinen ja tällöin tulee pysyä kotona ja välttää sosiaalisia kontakteja. Kotona tulee pysyä, kunnes oireet ovat ohi. Näytteitä ei oteta !

näytteet vain  SEURAAVILTA OIREISILTA:

  • Sairaalahoitoon joutuva hengitystieoireinen potilas / keuhkokuume ja aiheuttaja epäselvä
  • Oireinen terveyden- ja sosiaalihuollon hlökunta, jolla kontakti koronaviruspositiiviseen henkilöön tai ollut ulkomailla 14 vrk aikaisemmin
  • Oireinen > 70v, merkittävästi immuunipuutteinen tai raskaana oleva hlö, jolla kontakti koronaviruspositiiviseen henkilöön tai tullut ulkomailta 7 vrk ennen oireiden alkua

Muilta hengitystieinfektioon sairastuneilta ei oteta koronavirusnäytettä. 80 % taudista on lieviä ja voidaan sairastaa kotona. Hengitystieoireiden vuoksi on syytä jäädä kotiin, mutta pelkkä nuha ei ole COVID-19 infektion oire.

Altistuneiden jäljitystä ei enää tehdä eikaranteeniin määrätä. Todetut tapaukset ( = todetut positiiviset )  määrätään eristykseen ja heidän perheenjäseniään ja lähikontaktejaan neuvotaan pysymään kotona ja välttämään sosiaalisia kontakteja. Mikäli positiiviseksi todetun henkilön  lähikontakteissa on joku, joka työskentelee terveydenhuollossa tai hoitaa vanhuksia tai haavoittuvia henkilöitä hänen tulee pidättäytyä töistä 14 vuorokauden ajan. Tällaiselle henkilölle kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri voi tehdä karanteenipäätöksen. Heistä otetaan näytteitä, mikäli sairastuvat.

 

Oireeton ei tartuta !

Kankaanpää 13.3.2020   Margit Seppälä, ylilääkäri, tartuntatauti vastaava, PoSa