PoSan alueella koronatilanne poikkeuksellisen vakaa – 17.8.2020

Suomen hallituksen asettamat rajoitustoimet saivat koronaluvut laskuun kesään tultaessa. Myös PoSan alueella epidemiatilanne oli kesällä rauhallinen: karanteeniin asetettiin vain muutamia henkilöitä, ja yksikään koronatesti ei osoittautunut positiiviseksi.

Koronanäytteitä on otettu koko kesän ajan kaikilta lievistäkin oireista kärsineiltä. Etenkin loppukesän allergia- ja flunssapotilaat ovat työllistäneet näytteenottoa niin, että SataDiagin laboratorio ruuhkautui hetkellisesti. Nyt tutkimuskapasiteettiä on lisätty ja sitä tullaan lisäämään entisestään syksyn aikana.

– Matalan kynnyksen testaaminen ja tartunnanjäljitys ovat keskeisimmät ja tehokkaimmat tavat epidemian torjunnassa. Ihmiset käyvät nyt testeissä vähäistenkin oireiden vuoksi, mikä on todella hyvä asia, PoSan ylilääkäri Margit Seppälä kertoo.

Monet palaavat syksyn alettua niin sanottuun normaaliin arkeen: etätyöt päättyvät ja lapset palaavat kouluihin ja päiväkoteihin. Vaikka tilanne vaikuttaa nyt Suomessa hyvältä, on syytä muistaa, ettei pandemia ole vielä ohi. Seppälä kehottaakin välttämään turhaa matkustamista niin ulkomailla kuin kotimaassa. Ulkomailta palattaessa on pysyttävä karanteenissa parin viikon ajan, vaikkei oireita ilmaantuisikaan.

Kaikki terveyspalvelut toimivat normaalisti

PoSa ei ole ajanut alas mitään toimintojaan koronan vuoksi. Kiireelliset ja ei-kiireelliset tapaukset hoidetaan normaaliin tapaan, ja vastaanotolle on turvallista tulla. Kontrollikäyntejä tai perussairauksien hoitoa ei tule laiminlyödä vallitsevasta tilanteesta huolimatta.

– Mikäli oireisiin kuuluu hengitystieoireita, vastaanotolle ei saa tulla. Flunssapoliklinikalle tulee aina soittaa ja varata aika, Seppälä muistuttaa.

Varautuminen toiseen aaltoon jatkuu PoSan toimipisteissä. Ohjeistuksia on päivitetty ja kerrattu, ja tautitilannetta seurataan koko ajan. Testauskapasiteettia kasvatetaan, taudin jäljityskoneisto on valmiina ja hoitojärjestelmä on jo kertaalleen pantu pystyyn. Vaikka kukaan ei vielä tiedäkään mitä syksy tuo tullessaan, on koronaan varauduttu myös sairaanhoitopiirin toimesta.

– Ammattilaisten varautumisen lisäksi ihmiset voivat itse vaikuttaa epidemian etenemiseen. Käsien pesemisen, turvavälien ja hihaan yskimisen pitäisi olla jo tapa, mutta nämä eivät yksin riitä. Esimerkiksi suuria yleisötilaisuuksia kannattaa edelleen välttää. THL:n tartuntajäljityssovellus kannattaa ottaa käyttöön heti syyskuun alussa, Seppälä suosittelee.