Veikko Lehti laajentaa asuinkiinteistöjen bio- ja muovijätteen keräyksen myös Siikaisten alueelle

Veikko Lehti Oy aloittaa bio- ja muovijätteen keräyksen Merikarvialla, Siikaisissa ja Pomarkussa.

Veikko Lehti laajentaa asuinkiinteistöjen bio- ja muovijätteen keräyksen myös Merikarvian, Siikaisten ja Pomarkun alueille. Lajittelun myötä tehostetaan jätteiden kierrätystä.

Lajittelu tuo tehokkuutta jätteiden hyötykäyttöön

Kotitalouksilla on nyt mahdollisuus tilata Veikko Lehdeltä bio- ja muovijätteille omat jäteastiat. Näin ollen kotitalouden jätteet eivät mene enää kaikki samaan sekajäteastiaan ja jätteiden hyötykäyttö tehostuu. Kotitalouksien muovipakkaukset kerättiin aiemmin energiajätteenä ja vuoden 2019 alusta lähtien se vaihtui Satakunnassa muovipakkausten keräykseen.

Veikko Lehti toimittaa lajitellut bio- että muovijätteet kierrätykseen. Oikein lajitellut pakkausmuovijätteet voidaan hyödyntää raaka-aineena uusien tuotteiden valmistamisessa. Biojäte sisältää hyödyntämiskelpoisia ravinteita sekä energiaa, jotka saadaan talteen erilliskerätystä biojätteestä. Kerätty biojäte kaasutetaan, jolloin saadaan aikaan metaania. Metaani voidaan jalostaa liikennepolttoaineeksi tai sähköksi ja lämmöksi. Kaasutusprosessin tuotteena syntyy myös kierrätyslannoitteita, jotka ovat hyödynnettävissä viljelykäytössä. Kierrätetyt jätemateriaalit säästävät neitseellisiä raaka-aineita ja vähentävät fossiilisen energian käyttöä.

Miten jätteiden lajittelu näkyy kotitalouden arjessa?

 Lajittelua varten jokaiselle jätejakeelle tarvitaan oma keräysastia. Lajittelemalla bio- ja muovijätteet omiin jäteastioihin, sekajätteen määrä vähenee ja sekajäteastian tyhjennysväliä voi pidentää. Kierrättäminen ei siis tule taloudellisesti kalliimmaksi kuin pelkkä sekajätteen keräys. Naapuruston kanssa voi myös sopia kimppa-astioista, jolloin kustannukset voi jakaa useamman talouden kesken. Jätehuoltomääräys velvoittaa, että biojäteastia on tyhjennettävä kesäisin viikon ja talvisin kahden viikon välein.

Veikko Lehden selkeät lajitteluohjeet tekevät lajittelusta helppoa ja se onnistuu koko perheeltä. Lajitteluohjeet löytyvät osoitteesta veikkolehti.fi

Info, lajitteluohjeet:

Biojäte:

Kaikki keittiössä syntyvät kompostoitavat jätteet, kuten kuivat leivät ja leivonnaiset,

homehtuneet tuotteet, talouspaperi, lautasliinat, pilaantunut liha, kala, hedelmä ja vihannesperkeet ja kuoret, pilaantuneet einekset pahvipakkauksineen, ruoantähteet, kahvin- ja teen porot suodatinpapereineen sekä munankuoret. Nesteet eivät kuulu biojätteisiin.

Muovipakkausjäte:

Muun muassa jogurtti- ja viilipurkit, leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset, shampoopullot sekä muoviset pussit ja kääreet. Astiaan eivät kuulu esimerkiksi likaiset tai vaarallisten aineiden jäämiä sisältävät muovipakkaukset, sekä muoviesineet ja -tavarat, jotka eivät ole pakkauksia.