Koronatartunta PoSan alueella – tartuntaketjut on katkaistu

PoSan alueella on todettu uusi koronatartunta viikonloppuna. Tartunta on saatu Pirkanmaalta yli viikko sitten. Sairastunut on hyväkuntoinen ja kotihoidossa eristettynä. Jo ennen eristyspäätöstä sairastunut on ollut flunssaoireiden vuoksi omaehtoisessa karanteenissa. Sairastumiseen liittyy parikymmentä altistunutta, jotka kaikki on tavoitettu ja asetettu karanteeniin, altistuneet ovat oireettomia, toistaiseksi kukaan heistä ei ole sairastunut. Altistuneista on otettu COVID-näytteitä ja kaikki vastaukset ovat olleet negatiivisia. Myös perhepiirin näytteet ovat negatiivisia, eivätkä he ole altistaneet tai tartuttaneet muita. Tartunnanjäljitys on onnistunut ja tartuntaketjut on katkaistu. Uusia sairastumisia ei ole enää odotettavissa.

Mistä voidaan olla varmoja, ettei koronaan sairastunut tartuta tautia enää siinä vaiheessa, kun hän on oireeton ?

Taudin herättämää puolustusreaktiota ja tartuttavuutta on tutkittu. Siihen perustuvat eristyskäytännöt, joissa sairastunut on erityksessä aina vähintään viikon, mutta silloin hänen on pitänyt olla jo vähintään kaksi päivää oireeton. Eristys on pidempi, jos oireet jatkuvat. Kahta viikkoa pidempään tauti ei kuitenkaan ole tartuttava. Perhepiiri asetetaan karanteeniin kahdeksi viikoksi laskien viimeisestä altistumispäivästä.

PoSan tilanne on on epidemian suhteen edelleen hyvä, todettu tartunta on 4. alueella. Satakunnan tilanne maakunnan tasolla on myös hyvä, mutta esim. Raumalla tilanne on jo vakavampi, Raumalla epidemia on kiihtymisvaiheessa.

Uskon, että epidemia jossain vaiheessa PoSan alueella laajenee, ja tartuntoja tulee enemmän, mutta kukaan ei tiedä, milloin ja kuinka laajaksi epidemia kehittyy. Omalla käytöksellämme ja hygieniaohjeita noudattamalla pystymme epidemian laajenemista ehkäisemään. Jokaisen ( poislukien varhaiskasvatus ) on hakeuduttava koronatestiin pikaisesti jo vähäisilläkin flunssaoireilla. Vaikka syksy on tyypillistä flunssa-aikaa, ilman negatiivista korona-testivastausta kukaan ei voi sanoa sairastavansa ”vain tavallista syysflunssaa”. Emme voi hyvästä tämänhetkisestä tilanteesta huolimatta tuudittautua siihen, etteikö PoSan alueelle epidemiaa tulisi.

Aamun uutisissa kerrottiin, että rokote saadaan käyttöön viimeistään alkuvuodesta ja rokotusvastetta voidaan odottaa ensi kesästä alkaen ja vasta ensi talvena epidemian uskotaan olevan hallinnassa. Meidän on jaksettava sinnitellä ja jatkaa suositusten noudattamista vielä vuosi: hyvä käsihygienia, oikea yskimistekniikka, turvavälit, flunssaisena jäädään kotiin ja hakeudutaan korona-testiin. Jos turvavälejä ei voida noudattaa, käytetään suu-nenäsuojaa. Koronaväsymystä on näkyvissä, mutta nyt vielä pitää jaksaa – pitää jaksaa, kunnes rokottamisella saadaan pandemia sammumaan.

Jokaisen kuntalaisen on syytä ladata älypuhelimeensa koronavilkku -sovellus, joka helpottaa altistuneiden jäljittämistä ja nopeuttaa tartuntaketjujen katkaisua ja ehkäisee epidemian laajenemista.

Margit Seppälä
TT-vastaava lääkäri, Ylilääkäri
Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä