Siikainen aktiivisesti mukana liikenneturvallisuutensa kehittämisessä

Pohjois-Satakunnan kunnat (Kankaanpää, Jämijärvi, Karvia, Siikainen) ovat aktiivisesti mukana liikenneturvallisuutensa kehittämisessä. Kaikissa kunnissa toimii aktiivinen poikkihallinnollinen liikenneturvallisuusryhmä ja ne ovat lähteneet mukaan myös ELY-keskuksen vetämään Viiden tähden liikenneturvallinen kunta -ohjelmaan. Viiden tähden liikenneturvallinen kunta -status on osoitus siitä, että kunnassa liikenneturvallisuusasioista on huolehdittu kiitettävästi ja henkilövahinkoon johtaneita onnettomuuksia sattuu kunnassa vähemmän kuin valtakunnallisesti keskimäärin. Liikenneturvallisuustyön kehittämiseen kuuluu kehitystoimenpiteitä tienpidon, tiedottamisen ja vuorovaikutuksen osalta.

Liikenneturvallisuusryhmät haluavat muistuttaa kuntien asukkaita, että hämäryys ja pimeä laskeutuvat tähän aikaan vuodesta entistä aiemmin. Pimeän aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on vaikea havaita ja lähes puolet jalankulkijoiden henkilövahinkoon johtaneista onnettomuuksista sattuu näiden vuoden kolmen pimeimmän kuukauden aikana.

Heijastimet, valot ja ajonopeuksien alentaminen ovat toimivia ratkaisuja näkyvyyden parantamiseen. Kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun heijastimella varustetun jalankulkijan voi nähdä jo 350 metrin etäisyydeltä. Autoilijan tärkein ja yksinkertaisin keino oman havainnointinsa helpottamiseksi ja kaikkien turvallisuuden parantamiseksi on nopeuden alentaminen olosuhteiden mukaiseksi. Erityisen tärkeää se on taajamissa, joissa liikkuu paljon kävelijöitä ja pyöräilijöitä.

Heijastinten lisäksi tulee keskusteluun nostaa tehokkaampi näkyminen pyöräillessä. Kesäkuun 2020 alussa uuden tieliikennelain myötä punainen takavalo tuli pakolliseksi varusteeksi polkupyörään. Samalla kannattaa tarkistaa, että pyörästä löytyy myös vaalea etuvalo ja heijastimet joka suuntiin: eteen, taakse ja sivuille.

Muutama nosto Siikaisten liikenneturvallisuustyöryhmän ajankohtaisista muista toimenpiteistä:

  • Liikenneturva järjestää liikenneillan iäkkäille autoilijoille keväällä 2022
  • Pyöräilyväylien jatkuvuudesta on keskusteltu
  • Nopeusnäyttötaulu Tuorilantiellä paloaseman kohdille toiveissa
  • Monia pienempiä hankkeita meneillään ja suunnitteilla tarpeen mukaan

Lisätietoja kunnan liikenneturvallisuustyöryhmän vetäjältä:
Anne Järvenranta, Siikainen, (anne.jarvenranta@siikainen.fi, p. 044 720 1028)

Sekä sidosryhmiltä:
Jaakko Klang, VARELY liikenneturvallisuusinsinööri, (jaakko.klang@ely-keskus.fi, p. 0295 022797)
Tapio Heiskanen, Destia liikenneturvallisuuskoordinaattori (tapio.heiskanen@destia.fi, p. 050 3872 890)