Suomi 100

suomi100Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi 2017 on sukupolvemme merkittävin juhlavuosi. Vuoden teema on Yhdessä. Ohjelmia suunnitellaan joka puolella Suomea. Alustavia suunnitelmia on myös meillä. Kulttuuritoimikunnassa on päädytty keskittämään voimavarat kahteen päätapahtumaan: Kohtaamisia-tapahtuma 10.6.2017 ja itsenäisyysjuhla.

Tapahtumia:

– Mauno Kuusiston ikivihreitä -konsertti 12.3.2017, Siikaisten kirkko, järjestäjinä Siikaisten seurakunta ja Siikaisten kunta (Mauno Kuusisto 100 vuotta, esiintyjinä Reijo Ikonen laulu, Ulla Lampela sello,Ulla-Stina Ikonen harppu)
-Siikainen Summer / Kohtaamisia 9.-10.6.2017, perjantai-illan Lauri Tähkä-ulkoilmakonsertin jatkona lauantain Kohtaamisia-tapahtuma. Aamupäivän torilla nautitaan erilaisista ”kohtaamisista”, torin jatkona Kohtaamisia-näytelmä valottaa siikaaislaisia näkökulmia kansakunnan kehyksissä, jossa eri vuosikymmenet, eri ikäluokat kohtaavat. Järjestäjänä Siikaisten kunta/ kulttuuritoimi, Merikarvia-Siikainen kansalaisopisto, tapahtumapaikkana Siikaisten urheilukenttä.
– Pori Organ festivaalien konsertti 18.6. 2017 Siikaisten kirkko, improvisoija Otto Maria Krämerin ohjelmistossa juhlavuoden kunniaksi suomalaisia sävelmiä
– Itsenäisyyspäivän juhlaan (aika vielä avoin, paikka todennäköisesti urheiluhalli) suunnittelemme valjastavamme koko kunnan ja erityisesti yhtenäiskoulumme, jonka uudistettuun opetusuunnitelmaansopii hyvin itsenäisyyden tarkastelu laaja-alaisesti.

Kohtaamisia-tapahtuma lauantai 10.6.2017

Kohtaamisia-tapahtuma on jatkumo perjantai-illan Siikainen Summer –ulkoilmakonsertille Siikaisten urheilukentällä. Konsertti on perinteinen alkukesän ulkoilmatapahtuma – tulevan kesän konsertti on järjestyksessä seitsemäs. Juhlavuoden pääesiintyjänä on rokin ja kansanlaulun mestarillinen yhdistäjä Lauri Tähkä. Lämppäribändinä esiintyy nuori, tällä hetkellä musiikillisessa nosteessa oleva Siikaisten oma ”sähkömiesMikko Harju.

Siikainen Summeria emme varsinaisesti hae osaksi Suomi Sata -ohjelmaa, mutta seuraavan päivän Kohtaamisia-tapahtumalle se tarjoaa erinomaisen synergiaedun: lava, valot ja äänentoisto ovat mahdollisimman edulliset yhtenäisenä pakettina. Tämän kaksipäiväisyyden toivomme myös houkuttelevan yleisöksi niin entisiä siikaislaisia kuin nuorempaakin väkeä.

Lauantaipäivä on täynnä yhdessä kohtaamisia. Päivän toteuttamiseen tarvitaan väkeä eri kyliltä, eri-ikäisten yhteistyötä ja eri osaajien osallistamista. Aamulla avautuu tori, jonka tarkoitus on tarjota myyntitavaraa ja työnäytöksiä itsenäisyyden eri vuosikymmeniltä, nykyaikaa unohtamatta. Myös tulevaisuuteen kurkistellaan. Tarjolla on maistiaisia pettuleivästä grillimakkaraan, museoautosta bioenergialla liikkuvaan kulkuvälineeseen jne. Torilla voi tavata mm. Viinankeittäjän kylä -kirjan tekijän Pekka Ahon, joka on lupautunut torille esittelemään kirjaansa, sen siikaislaisia taustoja ja elokuvakäsikirjoituksen etenemistä.

Käsityötaidot ovat monipuolisesti esillä. Paikkakunnallamme toimivat aktiivisesti käsityökahvilat ja kudonta-asema; nuorimmat harjoittavat taitojaan Käsityön taiteen perusopetuksen monipuolisella opinpolulla. Suunnitelmissa on rakentaa torille erityinen käsityöläisten kortteli, jossa kauppa käy ja eri käsitöiden tekijät esittelevät taitojaan. Nuorimmatkin pääsevät kokeilemaan yrittäjän roolia myymällä itse valmistamiaan tuotteita. Lisäksi pyrimme myös eri aikakausien vaatetuksilla korostamaan tätä aikamatkaa.

Urheilukentän ja torin välittömässä läheisyydessä on yli satavuotias Nuorisoseuran talo. Talo tarjoaa avaran ja siistin tilan erilaisten näyttelyjen järjestämisille. Näyttelyt tulevat valaisemaan siikaislaista elämänmenoa itsenäisyyden ajalta. Näyttelyn sisältö kuvaa valokuvin ja esinein torilla esitettävän Kohtaamisia-näytelmän teemoja. Erilaiset esine-kuva-tavarakeräykset tulevat varmasti työllistämään ihmisiä eri puolilta kuntaa.

Nuorisoseuran talolla on myös elokuvaesityksiä varten hankittu erinomainen valkokangas. Sitä voidaan hyödyntää toriaikana parilla 20 minuutin diaesityksillä. Siikaislaisen Maria Nevalan asiantuntevasti laatima diaesitys ”Siikaisten miehet vapauttamme puolustamassa 1934-1945” on tarjolla toriyleisölle. Diaesitys alkaa sotaan lähtijöiden kokoontumisella Nuorisoseuran talon kentällä yli 80 vuotta sitten. Taitavasti laadittu esitys pohjautuu tiukasti sota-arkistosta löytyneisiin asiakirjoihin. Tekijä on paikalla vastaamassa lisäkysymyksiin.

Kohtaamisia-näytelmä esitetään toritapahtuman jälkeen noin kello 13.30 ja illalla klo 18. Näytelmän käsikirjoittajana ja ohjaajana toimii Siikaisissa lapsuutensa viettänyt Sanna Franck.

Hyödynnämme lavaa, äänentoistoa ja valoja, joita edellisenä iltana käytettiin Siikainen Summer -konsertissa.

Näytelmä esittelee itsenäisyyden ajan merkittäviä tapahtumia: siikaislainen perspektiivi yhdistettynä kansallisiin ja kansainvälisiin kehyksiin. Tapahtumapaikkana on kauppa (lava), jossa rekvisiittaa vaihtaen saadaan siirryttyä tapahtumasta toiseen. Näyttelijöitä tarvitaan kymmeniä, taustajoukkoja todennäköisesti saman verran; yhdessä työskentelyä parhaimmillaan.

Tavoite:

Tavoitteena on rakentaa siikaislaisten kanssa yhdessä kokonaisuus itsenäisyyden ajan tärkeistä tapahtumista, elämäntapojen muutoksista, viihteellisyyttä unohtamatta. Haluamme tuoda esille myös kuntamme asukkaiden moninaisen osaamisen, lisätä uskoa selviytymiseen myös näinä aikoina.