Ajankohtaista

AVIn päätöksen mukaan ryhmäliikuntatilojen sulku aikuisilta jatkuu 28.1. asti.

Lasten ja nuorten harrastaminen sallitaan 2003 syntyneille ja nuoremmille.

https://avi.fi/yleistiedoksiannot-lounais-suomi

 

 


Hallinto-oikeuden kuntosaleja koskevan päätöksen johdosta myös Siikaisten kunnan kuntosali avautuu yksityiseen harjoituskäyttöön tiistaina 11.1. 2022.
Kuntosali on rajatusti avoinna. Tiloja voi käyttää korkeintaan viisi henkilöä kerrallaan. Käyttäjien on huolehdittava etäisyyksistä ja laitteiden puhdistuksesta. Suihkut ja pukuhuonetilat eivät ole käytössä. Vähänkään oireisena ei saa käyttää tilaa!

Siikaisten kunnan johtoryhmä muuttaa ohjeistusta tarvittaessa.

 

 


Siikaisten yhtenäiskoulun kevätlukukausi käynnistyy maanantaina 10.1.2022 lähiopetuksessa. Koulun toiminnassa noudatetetaan edelleen terveysturvallisuusohjeistusta ja maskisuosituksen ikäraja laskee, maskisuositus koskee oppilaita kolmannesta luokasta ylöspäin.

Rehtori tiedottaa vanhempia tarkemmin wilman välityksellä.

Siikaisten kunnan johtoryhmä seuraa viranomaisohjeistusta ja tekee muutoksia kunnan palveluiden järjestelyihin tarvittaessa.


AVI kieltää kaikki yleisötilaisuudet 15.1.2022 asti. Aluehallintoviraston 29.12.2021 tekemässä päätöksessä kielletään tartuntatautilain 58 §:n nojalla Satakunnan kuntien alueilla kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset edelleen ajalla 1.1. - 15.1.2022.  Myös liikunta- ja harrastustiloja koskevat sulut ja rajoitukset jatkuvat. Sulkemispäätös ei koske ammattiurheilua, eikä tiloja siltä osin, kun niitä käytetään lakisääteisten palvelujen tuottamiseen tai vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan. Julkinen asiakaspalvelu tulee pyrkiä pitämään mahdollisimman normaalisti avoinna.

Toimintakauden käynnistyessä lasten ja nuorten harrastustoiminta voi siis käynnistyä Siikaisissa normaalisti. Aikuisilta liikuntahalli ja kuntosali ovat edelleen suljettuja. Ulkoliikuntapaikat ovat avoinna normaalisti. Kansalaisopiston toiminnan terveysturvallisesta käynnistymisestä saat lisätietoa suoraan Merikarvia-Siikainen kansalaisopistolta.

Siikaisten kunnantuvalla kirjaston ja lukusalin käyttö sekä toimintatuvan kirpputorilla asiointi on rajatusti mahdollista. Kirjaston tiloissa voi olla neljä asiakasta kerrallaan ja heitä velvoitetaan edelleen maskin käyttöön ja turvavälien pitämiseen muihin tilan käyttäjiin. Asiointipiste ilman ajanvarausta maanantaisin 9-15, mahdollinen jonotus sisätiloissa huomioiden neljän henkilön asiakasrajoitus kirjastossa. Asiointipiste muina päivinä puhelimitse tai ajanvarauksella.  Kunnan hallinto palvelee sähköpostilla, puhelimitse tai ajanvarauksella.  Toimintatuvan kirpputorille yksi asiakas/perhekunta kerrallaan.

Koulu käynnistyy normaalisti lähiopetuksessa. Maskien käyttöä suositellaan kaikille 3. luokasta lähtien. Rehtori voi yhteistyössä tartuntatautiviranomaisten kanssa suositella maskin käyttöä myös 1. -2. luokan oppilaille, mikäli koulussa todetaan useampia tartuntoja viikon aikana. Etäopetuksen tarvetta pyritään näin välttämään.  


AVIn päätöksen mukaisesti Siikaisten kunnan liikuntahalli on kokonaan suljettu 24.-31.12. Kuntosali ja liikuntasali ovat siis pois käytöstä loppuvuoden.

Päätös ei koske ammattiurheilemista.


Siikaisten yhtenäiskoulussa syyslukukausi päättyy 21.12.21, jolloin koulussa on ainoastaan lyhyt työpäivä, maskisuositusta ei oteta käyttöön ennen joululomia. Kevätlukukausi alkaa maanantaina 10.1.2022, mistä alkaen vahva maskisuositus otetaan käyttöön kolmannesta vuosiluokasta alkaen. Muilta osin noudatetaan jo voimassa olevia hygieniasuosituksia.


alt=""WiFi4EU on EU:n aloite, jolla halutaan tarjota kaikille kansalaisille ilmainen WiFi-yhteys julkisilla paikoilla, kuten puistoissa, aukioilla, julkisissa rakennuksissa, kirjastoissa, terveyskeskuksissa ja museoissa kaikkialla Euroopassa.

Siikaisissa avoin Wifi4EU-verkko on käytettävissä seuraavissa paikoissa:

-Kunnantupa/Kirjasto
- Kudonta-asema
- Paloaseman neuvotteluhuone
- Kotiseutumuseo

Tulossa:
- Liikuntahallin aulatila
- Eteläpään päärakennus

Verkkoon liittyminen ei vaadi salasanaa. Kun olet liittynyt verkkoon aukeaa selaimeen Connect kuvake. Kuvaketta painamalla pääset kirjautumaan ilmaiseen Wifi4EU verkkoon.


AVIn päätöksen johdosta rajoitukset liikuntahallin käytölle

 1. Liikuntahallin käyttörajoitukset eivät koske päiväkotia eivätkä koulua.
 2. Liikuntasalin käyttö on mahdollista ainoastaan niille ryhmille, jotka ottavat käyttöön ns. koronapassin. Ryhmän täytyy laatia suunnitelma koronapassin käytöstä ja esittää se pyydettäessä vapaa-aikasihteerille.
 3. Siikaisten kunnan vapaa-aikatoimen järjestämä joulun välipäivien sählyturnaus on peruttu.
 4. Kuntosalissa kokoontuvilta ohjatuilta liikuntaryhmiltä edellytetään koronapassin käyttöönottoa. Ryhmän täytyy laatia suunnitelma koronapassin käytöstä ja esittää se pyydettäessä vapaa-aikasihteerille.
 5. Lähikontaktia sisältävien lajien kokoontuminen on toistaiseksi kielletty.
 6. Kuntosalin ollessa yleisesti avoinna voi niitä käyttää enintään 5 hlöä kerrallaan.
 7. Edellä mainitut määräykset ovat voimassa 10.1.2022 saakka.

Pohjois-Satakunnan kunnat (Kankaanpää, Jämijärvi, Karvia, Siikainen) ovat aktiivisesti mukana liikenneturvallisuutensa kehittämisessä. Kaikissa kunnissa toimii aktiivinen poikkihallinnollinen liikenneturvallisuusryhmä ja ne ovat lähteneet mukaan myös ELY-keskuksen vetämään Viiden tähden liikenneturvallinen kunta -ohjelmaan. Viiden tähden liikenneturvallinen kunta -status on osoitus siitä, että kunnassa liikenneturvallisuusasioista on huolehdittu kiitettävästi ja henkilövahinkoon johtaneita onnettomuuksia sattuu kunnassa vähemmän kuin valtakunnallisesti keskimäärin. Liikenneturvallisuustyön kehittämiseen kuuluu kehitystoimenpiteitä tienpidon, tiedottamisen ja vuorovaikutuksen osalta.

Liikenneturvallisuusryhmät haluavat muistuttaa kuntien asukkaita, että hämäryys ja pimeä laskeutuvat tähän aikaan vuodesta entistä aiemmin. Pimeän aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on vaikea havaita ja lähes puolet jalankulkijoiden henkilövahinkoon johtaneista onnettomuuksista sattuu näiden vuoden kolmen pimeimmän kuukauden aikana.

Heijastimet, valot ja ajonopeuksien alentaminen ovat toimivia ratkaisuja näkyvyyden parantamiseen. Kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun heijastimella varustetun jalankulkijan voi nähdä jo 350 metrin etäisyydeltä. Autoilijan tärkein ja yksinkertaisin keino oman havainnointinsa helpottamiseksi ja kaikkien turvallisuuden parantamiseksi on nopeuden alentaminen olosuhteiden mukaiseksi. Erityisen tärkeää se on taajamissa, joissa liikkuu paljon kävelijöitä ja pyöräilijöitä.

Heijastinten lisäksi tulee keskusteluun nostaa tehokkaampi näkyminen pyöräillessä. Kesäkuun 2020 alussa uuden tieliikennelain myötä punainen takavalo tuli pakolliseksi varusteeksi polkupyörään. Samalla kannattaa tarkistaa, että pyörästä löytyy myös vaalea etuvalo ja heijastimet joka suuntiin: eteen, taakse ja sivuille.

Muutama nosto Siikaisten liikenneturvallisuustyöryhmän ajankohtaisista muista toimenpiteistä:

 • Liikenneturva järjestää liikenneillan iäkkäille autoilijoille keväällä 2022
 • Pyöräilyväylien jatkuvuudesta on keskusteltu
 • Nopeusnäyttötaulu Tuorilantiellä paloaseman kohdille toiveissa
 • Monia pienempiä hankkeita meneillään ja suunnitteilla tarpeen mukaan

Lisätietoja kunnan liikenneturvallisuustyöryhmän vetäjältä:
Anne Järvenranta, Siikainen, (anne.jarvenranta@siikainen.fi, p. 044 720 1028)

Sekä sidosryhmiltä:
Jaakko Klang, VARELY liikenneturvallisuusinsinööri, (jaakko.klang@ely-keskus.fi, p. 0295 022797)
Tapio Heiskanen, Destia liikenneturvallisuuskoordinaattori (tapio.heiskanen@destia.fi, p. 050 3872 890)

 


Siikaisten  kunnan 150 – vuotisjuhla on lauantaina liikuntahallilla suunnitelman mukaisesti. Kahvitus alkaa kello 12 ja ohjelma kello 13. Ohjelmasta vastaa Siikaisten yhtenäiskoulu.

Korostamme edelleen yleisölle jo annettua terveysturvallisuusohjeistusta. Tulkaa vain terveenä tilaisuuteen ja huolehtikaa hyvästä käsihygieniasta. Nuoret ja aikuiset, käyttäkää kasvomaskia, jos terveytenne sen sallii. Lisäksi vahvasti suosittelemme yli 16-vuotiaiden osallistumista vain, jos koronatodistuksen edellytykset täyttyvät, vaikka sitä emme ovella tarkasta.

Aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntien alueella kaikki sellaiset sisätiloissa järjestettävät yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli viisikymmentä (50) henkilöä. Määräys on voimassa ajalla 22.11. – 22.12.2021. Jos toiminnanharjoittaja edellyttää toiminnassaan 16-vuotiaalta tai sitä vanhemmalta asiakkaalta ja toimintaan osallistuvalta yleisötilaisuuteen pääsemiseksi EU:n digitaalisen koronatodistuksen esittämistä, tässä päätöksessä asetetut osallistujamäärää koskevat rajoitukset tai osallistujien sijoittumista koskevat velvoitteet eivät koske kyseistä yleisötilaisuutta. Jos asiakas tai osallistuja ei esitä todistusta, toiminnanharjoittajan tulee evätä pääsy yleisötilaisuuteen.


Siikaisten kunnan sähköpostijärjestelmässä on ollut häiriöitä viikolla 45. Kunnan henkilöstölle tai yleisiin kirjaamon ja kuntauutisten postilaatikoihin lähetetyt viestit eivät välttämättä ole tavoittaneet vastaanottajaa.  Nyt tilanne on pääosin korjaantunut. Kuntauutiset -postilaatikon osalta ongelma jatkuu edelleen. Kuntauutisiin tarkoitetun viestin voit laittaa suoraan miia.leivo@siikainen.fi.


Juhlavaltuustossa muistettiin pitkään palvelleita luottamushenkilöitä ja kunnan henkilöstöä. Kunnanvaltuuston kokous pidettiin 29.9.2021 Metsätähden ruokasalissa ja sen aluksi kirkkoherra Olavi Ervasti piti juhlapuheen, jonka jälkeen tilaisuus jatkui kunnanvaltuuston puheenjohtajan Sari Vuorelan puheella ja kunnan luottamushenkilöiden sekä kunnan henkilöstön muistamisella.

alt=""

Pitkään palvelleita luottamushenkilöitä muistettiin Kuntaliiton myöntämin ansiomerkein. Kultaisen ansiomerkin kolmenkymmenen vuoden palveluksesta saivat Jukka Vanhatalo, Arja Kurtti, Seppo Mäkiselkä ja Taisto Salo. Hopeisen ansiomerkin kahdenkymmenen vuoden palveluksesta saivat Heta Östergård ja Tero Harju.

Kunnan työntekijöitä palkittiin 20, 30 ja 40 vuoden palveluksesta. Työntekijöitä muistettiin koruin ja solmioneuloin. Kahdenkymmenen vuoden palveluksesta muistettiin Sari Norrgårdia, Sanna Harjua ja Sanna-Mari Viitaniemeä. Kolmenkymmenen vuoden palveluksesta muistamisen saivat Katri-Helena Saarinen-Holappa, John Söderbacka ja Elisa Laine. Neljänkymmenen vuoden palveluksesta muistettiin Tarja Lammia.

alt=""


Siikaisten kunnan ”syntymäpäivä” on 1.5.1871. Juhlavuotta koordinoi kunnanhallituksen nimittämä toimikunta. Koronatilanne vaikuttaa Siikaisten 150 – vuotisjuhlavuoteen.

Koronaepidemian riskit ovat edelleen läsnä arjessamme, mikä muuttaa juhlavuoden alustavia suunnitelmia. Huhtikuulle aiottu pääjuhla siirtyy loppuvuoteen. Edelleen koululaiset vastaavat juhlavalmisteluista, mutta valmistelu keskittyy syyslukukauteen. Pääjuhlassa on oppilaiden tuottamaa ohjelmaa sekä kuntalaisten ja vieraiden juhlakahvitus. Keväällä koululaiset toteuttavat juhlavuosiaineistoa verkkoon.

Juhlavaltuusto järjestetään syksyllä jolloin uudet, kevään 2021 kuntavaaleissa valitut valtuutetut aloittavat ensimmäistä kauden strategiatyötään.

Yhdistyksillä on alustavia suunnitelmia, mutta myös yhdistysverkoston suunnittelukokousta on jouduttu lykkäämään kokoontumisrajoitusten takia eteenpäin. Siikaisten päivät ja siihen kuuluva iltakonsertti on tarkoitus järjestää koulun piha-alueella kesäkuun 12. päivä jos tilanne suinkin sallii. Järjestelyiden vetovastuussa on Siikaisten Yrittäjät, ja usea muu yhdistys on luvannut olla tuottamassa ohjelmaa ja auttamassa järjestelyissä.

Jo loppuvuodesta 2020 on ilmestynyt kunnan historiaa eri näkökulmista esiin tuova teos Ajan Askelissa. Sen tuotti kotiseutu- ja museoyhdistys ja toimittivat Maria Nevala ja Arja Lehtinen.

Satakunnan maakuntakirjastossa on Siikaisten juhlavuosinäyttely, alustavasti huhtikuussa, mutta koronan takia varalla on aika heinä-elokuun vaihteessa. Tiedotamme Siikaisten verkkosivuilla tapahtumista kun varmistuksia saadaan, ja tietysti Kuntauutisissa ja SuviSiikaisissa juhla on yhtenä aiheena koko vuoden.

Haapakeidas Siikaisten Geopark-kohteena saa myös oman tapahtumansa  kesän aikana. Tavoitteena on saada siikaislaiset perheet liikkeelle, retkeilemään ja tutustumaan oman kunnan vaikuttavaan geokohteeseen.

Siikaisten kirjastossa järjestetään näyttely ja verkkosivuille tuotetaan digitaalista aineistoa kunnan vaiheista.

Siikaisten kunnan markkinointilogosta on jo järjestetty kilpailu, ja mm. Kuntauutisten ilmettä uudistetaan sen mukaan.

Kantatien varteen suunnitellaan juhlavuoden maamerkkiä.


”Kun etsin netistä tietoa Siikaisista, osui silmiini kartta. Kuntarajat näyttivät minun silmiini heti lehdeltä, ja kun tutustuin kuntaan enemmän, sain vaikutelman, että teillä todella on luonto lähellä”, sanoo kilpailun voittaja, iisalmelainen freelance-graafikko Aku Tuovinen.Aku kertoo logojen suunnittelun alkaneen noin 15 vuotta sitten harrastuksesta, hän on aiemmin osallistunut moniin yritysten ja yhteisöjen logokilpailuihin ja kun menestystäkin alkoi tulla, harrastuksesta tuli työ. Muutamien viime vuosien ajan hän on tehnyt graafisia töitä eri toimeksiantajille freelancerina ja kilpailut ovat jääneet. Kun korona vei viime kevään työt, oli taas aikaa muuhunkin. Siikaisten kilpailu oli muutaman vuoden tauon jälkeen ensimmäinen, johon hän osallistui.

Aku etsi tietoa Siikaisten kunnasta ja siikaislaisista netistä. Itäsuomalaisen maalaiskylästä kotoisin olevan oli lopulta helppo samaistua pieneen länsisuomalaiseen maaseutupitäjään. Ei Suomi loppujen lopuksi niin erilainen ole. Vaikka, olisi sitä tietoa voinut enemmänkin löytyä. Päällimmäisenä hänelle jäi mieleen yhteisöllisyys ja luonto. Aku on totta kai iloinen, että hänen ehdotuksensa miellytti raatia. Hän sanoo kilpailutöiden olevan aina arvoituksellisempia kuin tavanomaisten suunnittelutöiden. Tavallisesti tilaajan kanssa käydään useita keskusteluja ja työ jatkuu vielä ensimmäisten ideoiden ja luonnosten pohjalta, kilpailussa vuorovaikutusta ei ole.

Siikaisten kunta julisti logokilpailun ensi vuonna vietettävän 150-vuotis juhlavuoden kunniaksi. Logoa on tarkoitus käyttää jatkossa viestinnässä ja markkinoinnissa. Kilpailuun osallistui 25 hyvin erilaista ehdotusta, ehdotusten tekijöitä oli eri puolilta Suomea. Kilpailun raadin muodosti juhlavuoden koordinaatioryhmä poislukien ryhmän sihteeri. Työt arvioitiin nimettöminä. Ensimmäiselle kierrokselle valikoitui 11 työtä, mikä kuvaa arvioinnin vaikeutta. Lopulta pöydällä oli kaksi ehdotusta, joista kuntakarttaan perustuvat lehti vei voiton. Koko tuomaristo oli voittajatyön takana, vaikka henkilökohtaisia voittajaehdokkaita olisi jäsenillä ollut muitakin.

Kartta työn pohjana sykähdytti, vastakin kun onnistuneet suunnistuksen SM-kisat olivat vielä tuoreessa muistissa. Myös vihreän lehden sävyt ja kunnan eri osiin yltävät elämän suonet viehättivät voittajatyössä. Logo teksteineen oli myös selkeä ja toimii eri taustoilla, värillä ja mustavalkoisena, siis helposti käyttöönotettavissa eri viestinnän ja markkinoinnin tarkoituksiin.


UNESCOn hallintoneuvosto on hyväksynyt Lauhanvuori–Hämeenkangas Geoparkin UNESCOn Global Geopark -ohjelmaan ja kansainvälisen verkoston jäseneksi. Länsi-Suomessa kolmen maakunnan alueella sijaitsevasta Geoparkista tuli samalla Suomen toinen UNESCO Global Geopark Rokuan jälkeen.

Lauhanvuori–Hämeenkangas UNESCO Global Geopark sijaitsee Länsi-Suomessa kolmen maakunnan rajaseudulla. Geopark-kuntiin lukeutuvat Kauhajoki, Isojoki ja Karijoki Etelä-Pohjanmaalla, Kankaanpää, Karvia, Honkajoki, Jämijärvi ja Siikainen Satakunnassa sekä Parkano ja Kihniö Pirkanmaalla. Kunnat ovat jo vuosien ajan kehittäneet aluetta kohti UNESCO Global Geopark -verkoston jäsenyyttä tiiviissä yhteistyössä Metsähallituksen, Luonnonvarakeskuksen, yritysten, yhdistysten ja asukkaiden sekä lukuisten muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Siikaisissa geologinen kohde on Haapakeidas. Katselmankallio on saanut talkootyöllä toisen taukopaikan Haapakeitaan toiselle laidalle, Haapajärven erämaatilan. Nyt niiden väliin on merkitty uusi 3,5 kilometrin mittainen luontoreitti. Vielä reitille täytyy varustautua kosteutta sietävillä kengillä, mutta ensi talven aikana kosteimmille kohdille viedään vielä pitkoksia. Tämän jälkeen reitti on helppokulkuinen ja monipuolinen: lehtoa, kangasta, avosuota, majavanpatoja, valtavia muurahaiskekoja…

 

Lauhanvuori–Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkin geologinen pääteema kuvaa maiseman kehitystä muinaisesta vuoristosta nykyiseksi suomaaksi. Suurin osa geokohteista sijaitsee Metsähallituksen alueilla, minkä ansiosta Geopark nojaa Metsähallituksen järjestelmiin, asiakasturvallisuustyöhön ja luonnonsuojelukäytäntöihin.

UNESCO Global Geopark -brändi on matkailijalle laadun tae ja lisää kansainvälistä matkailua alueella. Lauhanvuori–Hämeenkangas Geopark -alueen kansallispuistoissa ovat käyntimäärät Metsähallituksen laskentojen mukaan jo valmisteluvaiheessa viimeisen kolmen vuoden aikana kasvaneet paljon.


KIRPPUTORI TOIMINTATUVALLA AVOINNA TIISTAISIN KLO 8-14
Kankaanpääntie 1 B, Siikainen

Kesäajan toimii myös pihakirppis (säävaraus).
Myynnissä on paljon erilaista tavaraa!
Vaikkapa lahjoiksi on myynnissä Toimintatuvalla valmistettuja uusia tuotteita; neuletöitä, askarteluita, ym.
Myynnissä on myös lasten ja aikuisten vaatteita, (sovitushuone löytyy), erilaisia käsitöitä, lasten leluja ja kaikkea kotiin.

Myyntipaikka on ilmainen. Tällä hetkellä myyntiin mahtuu vain vähäinen määrä pientä tavaraa. Kirpputori toimii itsepalveluperiaatteella. Annamme numeron, jonka merkitset myytävään tuotteen hintalappuun. Myyntiaika on myyjän päätettävissä. Toimintatupa tilittää myyntituotot myyjälle numeroiden perusteella.

Toimintatupa ei luetteloi erikseen mitä tavarat olivat ja millä hinnalla ne myydään. Tavaroiden tulee olla asiakkaan omistamia. Toimintatupa ei ole vastuussa myyntiin jätetyistä tavaroista, mutta pyrkii parhaalla mahdollisella tavalla huolehtimaan niistä.Laitetaan siis tavarat kiertämään. Tuo itsellesi tarpeettomaksi käyneet tuotteet myytäväksi tai tule edullisille ostoksille! Maksu vain käteisellä!

Tervetuloa tutustumaan monipuoliseen valikoimaan ja tekemään edullisia löytöjä!

HUOM! Kirjaston poistokirjoja on edelleen myynnissä Toimintatuvalla kirpputorin aukioloaikana. Poistokirjoja myydään 1 euro/kassillinen.

Terveisin Toimintatuvan väki

 

 


Tukea voit hakea paperilomakkeella tai sähköisesti. Ohjeistus ja paperilomake on valmiina, sähköinen haku avautuu lähipäivinä.

http://www.siikainen.fi/?page_id=368


Tiekunnan kokouksen kutsuminen koolle YksTL 61 §
Kutsuja: toimielin (hoitokunta tai toimitsijamies)
Kutsu: kirjallisena postitse (joiden osoite on tiedossa) tai sähköpostitse tai muulla tietoliikenneyhteydellä (joka ilmoittanut osoitteensa) Tekstiviesti ei ole riittävä. Lehti-ilmoitus kelpaa enää täydentäväksi kutsutavaksi.
Kutsuaika: 2 vk – 2 kk ennen kokousta.

Palkat ja palkkiot verollisia (ennakonpidätys, sotumaksu)
– kulukorvaukset verottomia
– työllä ei voi korvata tiemaksua.

Oikeus oikaisuvaatimukseen YksTL 64 §
Osakkaalla ja muulla asianosaisella on oikeus tehdä oikaisuvaatimus. Siinä vaaditaan, että tehdään uusi päätös, jolla korvataan ja korjataan aiempi päätös. Koskee päätöstä, jonka on tehnyt tiekunnan kokous, perustamiskokous tai toimielin. Oikaisuvaatimuksella on oltava laissa mainittu peruste. Jos päätös; 
– ei ole syntynyt laillisessa järjestyksessä 
– on lain tai tiekunnan sääntöjen vastainen 
– loukkaa hänen oikeuttaa
Oikaisuvaatimus esitetään tiekunnan kokoukselle kirjallisesti 30 pv kuluessa päätöksen tekemisestä. Toimielimellä on aikaa 30 pv vaatimuksen esittämisestä kutsua tiekunnan kokous käsittelemään asiaa. Toimielin voi ratkaista oikaisuvaatimuksen sen itsensä tekemään päätökseen 30 pv kuluessa.

Moitekanne (=valitus) YksTL 65 §
Osakas tai muu asianosainen voi nostaa kanteen käräjäoikeudessa tiekuntaa vastaan, jos; 
– asian käsittelyssä toimittu vastoin yksityistielakia tai tiekunnan sääntöjä 
– päätös on yksityistielain tai sääntöjen vastainen 
– päätös loukkaa hänen oikeuttaan tai osakkaiden yhdenvertaisuutta
Kanne nostetaan siinä käräjäoikeudessa, jonka yhteydessä toimii maaoikeus ja jonka yhteydessä toimivan maaoikeuden tuomiopiirissä tie tai pääosa tiestä sijaitsee. (Varsinais-Suomen käräjäoikeus, Turku) Osakkaan nostettava kanne 3 kk kuluessa päätöksen tekemisestä. Muun asianosaisen nostettava kanne 3 kk kuluessa tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimusta koskevasta päätöksestä nostettava kanne 30 pv kuluessa tiedoksisaannista.

Tien kunnossapito
Tie pidettävä tieosakkaiden liikennetarpeen edellyttämässä kunnossa. Otettava huomioon myös liikenneturvallisuus. Hiekoitus kuuluu talvikunnossapitoon.

Tiekunnan rekisteriseloste-malli
https://www.tieyhdistys.fi/site/assets/files/1380/tiekunnan_tiedonhallinnan_periaatteet.pdf